Mezun Röportajı: Dinç Şanver

d

Hukuk Lisans'05 mezunumuz Dinç Şanver, 2005 yılında avukatlık stajına başlamış, 2008 yılında teğmen rütbesiyle GATA Disiplin Subaylığındaki görevini tamamlayarak, İstanbul`da avukatlık çalışmalarına çeşitli bürolarda devam etmiştir. Kurumsal avukatlık kariyerine 2010 yılında Uluslararası Marka ve Patent Danışmanlığı alanında İstanbul Patent firmasında başlamış, Fikri  2012 yılında Samsung Electronics'e katılmıştır. Samsung firmasında uzun yıllar, hukuk ve uyumluluk departmanına destek vermiş ve iki kez terfi ettirilmiştir. 2017 yılında ortopedi alanında küresel bir dev olan Zimmer Biomet şirketinde EMEA bölgesi içerisinde Compliance Müdürü olarak çalışmaya başlamıştır. İlgili pozisyonda, Balkanlar, Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Uyum Müdürü olarak görev yapmıştır.  Burada sağlık sektöründeki etik uygulamaları alanında yerli ve bölgesel pek çok organizasyona katılmış ve çalışmalarda bulunmuştur. 3 yıl sonra  ilaç sektöründeki dev firmalardan TEVA'dan aldığı teklifi kabul etmiş , bu şirket içerisinde yeni yapılanmakta olan Ortadoğu ve Afrika bölge satış organizasyonunda hukuk ve uyum direktörü olarak yer almıştır. Bu firmadaki bir iç organizasyonel değişiklik sebebiyle 2022 yılında istifa etmiştir: Halihazırda ingilizce eğitim alanında bir dünya markası olan Pearson Education firmasında Orta Doğu ve Afrika Bölge Hukuk Direktörü olarak  görev  yapmaktadır. 2023 yılında Legal500 tarafından GC Powerlist Türkiye organizasyonunda en güçlü hukuk direktörlerinden biri olarak listelenmiştir.

Yeditepe Üniversitesi deneyiminizden bahseder misiniz?
Yeditepe Üniversitesi benim için özel öneme sahiptir. Zira İstanbul`a taşındıktan sonra ayak bastığım ilk sosyal ortamım olmuştur. Ayrıca – biraz da hukuk fakültesinde olmamızın etkisiyle – haftaiçi çoğu zaman evden fazla vaktim geçmiştir. Yeditepe Üniversitesi`nin kantindeki langırt makinesinden, sosyal tesislerine, kütüphanesinden yeşil alanlarına kadar her yerinde bir anım olduğunu ve benim için çok özel ve farklı çağrışımlar yaptığını söyleyebilirim. Bunun yanında hukuk mesleği açısından da değerli hocalarımız sayesinde eşsiz bir mesleki kaynak olmuş, sağlam temellerle iş hayatına başlamamı sağlamıştır.

Kariyerinizde Yeditepeli olmanın getirdiği farklar, avantajlar neler oldu?
Açıkcası Yeditepeli olmanın kariyerimin başlangıcında beni diğer meslektaşlarımdan bir adım daha öne geçirdiğini söyleyebilirim. Zira daha hukuk camiasında fazlaca bilinmeyen pek çok yeni hukuk dalında aldığımız farklı eğitimler özgeçmişimin dolmasını, dolayısıyla adeta master/doktora yapmış bir hukukçu gibi mesleğe başlamamı sağlamıştır. Tabi ki dezavantajları da olmuştu Zira bu tip bir nitelik, bazı çevrelerde kıskançlık hatta haset yarattığını, bazı çevrelerin de Yeditepeli olmam sebebiyle benim çok yüksek beklentilere sahip olduğumu düşündüklerini söyleyebilirim.

Sizce kariyerinizde önemli dönüm noktası ne oldu?
Kariyerimde pek çok farklı dönüm noktası olduğundan tek bir tane dönüm noktası olduğunu söylemek güç. Kariyer yaşantısını, normal yaşantım gibi bir yolculuk olarak görüyorum. Her döneminde farklı imkanlar ve imkansızlıklarla sınandığım, çok farklı yönlerimi keşfettiğim ve her dönemi ayrı eşiklerle dolu bir kariyer hayatım oldu. Ancak kariyerime yön veren bir örnek vermek gerekirse, ilk kurumsal iş deneyimi ile şirketler dünyasına adım attığım Samsung Electronics Türkiye`de başladığım avukatlık pozisyonunu örnek gösterebilirim.

Kariyer yolculukları için öğrencilerimize/yeni mezunlarımıza önerileriniz nelerdir?
Burada benim yeni mezunlarımıza verebileceğim iki tavsiye olabilir : öncelikle kendilerine uygun olan kariyer yolunu deneyim ve bilgi yolu ile doğru bir şekilde seçmelerini ve bu seçtikleri yoldan asla vazgeçmemelerini tavsiye ediyorum.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında bülten okurlarımızla paylaşmak istediğiniz mesajınız nedir?
Yıllardır Ortadoğu`da farklı görevlerde bulunmuş ve Atatürk devrimlerinin Türkiye`yi ne kadar yüksek noktalara getirdiğini bizzat deneyimlemiş biri olarak; Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Cumhuriyete inanan ve onun değerlerini benimsemiş bütün okurlarımıza, Cumhuriyet ve hürriyete olan inanç ve sevgilerini asla kaybetmemelerini ve Cumhuriyet`in olmazsa olmazı hukuk ilkelerinin, hem hayatlarında hem de mesleklerinde savunucusu olmalarını tavsiye ederim.