Ana içeriğe atla

Mezun Röportajı: Merve Söylemez

m

Oracle Türkiye, Teknoloji Başkan Yardımcısı, 2004 Sistem Mühendisliği mezunumuz olan Merve Söylemez İZ Mezun Bülteni Eylül'24 Sayısı için sorularımızı cevapladı. 

Merve Söylemez hakkında,

2004 Sistem Mühendisliği mezunumuz olan Merve Söylemez, 2004 yılından bu yana bilişim sektöründe yer almaktadır.

Sektörün önde gelen şirketlerinde satış ve ürün yönetimi görevlerinde çalışmış, aynı zamanda analitik becerisi ve üst düzey kuruluşlardaki dönüşüm projelerine öncülük etme konusundaki başarılı geçmişiyle tanınmıştır.

Ağustos 2010'dan bu yana Oracle Türkiye'de çalışmakta ve Oracle Türkiye yüksek kalibreli teknoloji ekibini yönetmektedir. Ana sorumluluğu, teknoloji ekibinin pazar yaklaşımına ve kurumsal müşterilere özel pazara açılma stratejisine vizyon ve yönlendirme sağlamaktır.

Merve, 2012 yılından beri Oracle Kadın Liderlik ekibinin bir üyesidir ve teknoloji endüstrisindeki diğer kadınları desteklemek ve güçlendirmek kapsamında 3 yıl boyunca Türk topluluğuna liderlik etmiştir.

Dürüstlük, güven ve şeffaflık, ekip çalışması ve işbirlikçi projelere bağlılık veya etik karar alma gibi değerlere güçlü bir şekilde inanmaktadır.

Yeditepe Üniversitesi deneyiminizden bahseder misiniz? 

Kayışdağı kampüsünün ilk senesi olan 2000 yılında başladı benim Yeditepe maceram, henüz etrafı oldukça sakin ama içi çok şık olacağı belli olan yepyeni bir kampüstü. 13 Kasım 2000’de açılabildi inşaatın uzaması sebebiyle ve Kayışdağı ayazında yüksek tavanlı binalarımız henüz ısınamıyor, etrafta da gidilebilecek pek bir yer bulunamıyordu.  Okuduğum 4 sene boyunca yaptığım voleybol takım kaptanlığı ve mühendislik fakültesini hızlı bitirip işletme fakültesinden aldığım çarpraz dersler sayesinde hem yoğun hem de verimli bir yolculuktu. Çok şey öğrendiğim, çok harika insanlar tanıdığım, çok deplasaman yapıp az kaybedip çok kazanıp çok sevindiğim harika bir deneyimdi. Bugünkü aklım ve tecrübemle tekrar yaşayabilmeyi çok isterdim. Yeditepe üniversitesinde öğrenci olmak büyük lüks ve keyif, herkese tavsiyem en büyük kazanımları edinmeye çalışıp en fazla keyfi almaya çalması.

Kariyerinizde Yeditepeli olmanın getirdiği farklar, avantajlar neler oldu?

Şimdi geri dönüp baktığımda fark ediyorum ki, okulumdan ilk mezun olduğumda anlayamadığım ancak zaman içerisinde tecrübe kazandıkça görebildiğim pek çok şey kazandırmış üniversitem bana. Akademik olarak en iyi hocalardan iyi bir mühendislik temeli alırken, iyi İngilizce öğrenmişim, kendimi ekonomi, pazarlama, ürün yönetimi gibi eğilimimin olduğu alanlarda geliştirebilmiş ve aynı zamanda yoğun spor yapabilmişim. Ama bunlardan daha önemlisi; başarılı iletişim kurabilmeyi, olaylara metodolojik yaklaşmayı, kendi değerlerini oluşturup onlara sadık kalmayı prensip edinmeyi, okulun iyi bir eğitim amaçlı olurken aynı zamanda insanın kişiliğini de şekillendirdiğini, sosyal ve duygusal açıdan hayatıma çokça katkısı olduğunu çok sonra fark ettiğimi itiraf etmeliyim. Yeditepe üniversitesi, standart bir eğitim kurumundan çok öte bir katma değerle beni donanımlandırdı. Bugün dünyanın birçok farklı ülkesinden, bir çok prestijli okulundan mezun yöneticilerle yakın çalışma fırsatı bulmuş biri olarak gururla söyleyebilirim ki demokratik, açık fikirli, adil ve vicdanlı bir dünya vatandaşı olarak yetişmeme vesile olan okulumun kariyerimdeki etkisi elbette ki çok büyük.

Sizce kariyerinizde önemli dönüm noktası ne oldu?

Kariyerimde bence en önemli nokta, Yeditepe Üniversitesi’nde okuduğum dönemde yaptığım zorunlu olmayan staj ve projelerle şekillenen; nerede, nasıl bir ortamda, nasıl bir iş yaparak çalışmak ve hayatımı kazanmak istediğimi anlamış olmam. İş dünyasında gördüğüm genel prototipten beni ayıranın ne yapmak istediğime ve ne yaparken iyi hissedebileceğime dolayısıyla da başarılı olabileceğime erken karar verebilmiş olmam diye düşünüyorum. Tüm okuldaşlarıma naçizane tavsiyem, mümkün olduğunca çok iş ortamı tecrübe edecekleri projeler, stajlar, yarı zamanlı işler yapıp kendi kariyerlerine erken zamanda yön vermeleri olur. Günümüzde tercihlerin puanlarla, veya önümüze çıkan ilk uygun fırsatla, en yüksek başlangıç geliri baskısıyla şekillendiği ortamda bunun biraz fazla net bir duruş gerektirdiğinin farkındayım ancak belli bir kariyer noktasına geldikten sonra değişimlerin çok daha zor olduğunu görebiliyorum. Ben, çok uluslu bir şirkette, insanlarla teknolojik dönüşüm projeleri konuşacağımı fark ettiğimde henüz 20 yaşında bir Yeditepe Üniversitesi Sistem Mühendisliği öğrencisiydim ve o heyecanımın izinden giderek yolumu şekillendirdim. İyi ki de öyle yapmışım.

Kariyer yolculukları için öğrencilerimize/yeni mezunlarımıza önerileriniz nelerdir?

Aslında biraz değinmiş oldum bu soruya az önce, ama burda ek olarak şunu paylaşmak isterim ki; harika bir okuldalar, alabileceklerini almaya vakitlerini iyi kullanmaya ve keyif almaya baksınlar. Yeditepe üniversitesi, oldukça zengin bir akademik içerik sunuyor öğrenciye ama burda iş yine öğrencinin kendisine düşüyor. Ne almak isterseniz, en iyi şekilde sunulduğu kesin ama işin sizde bittiği de. İyi bir çevre edinin, tabiri caizse dibini kazıyın…

Cumhuriyetimizin 100. Yılında bülten okurlarımızla paylaşmak istediğiniz mesajınız nedir?

Teknoloji alanında yöneticilik yapan bir Türk kadını olarak, cumhuriyetin bize kazandırdıklarını çok iyi görüyor, korumak ve devam ettirebilmek adına üzerimize düşenleri yapmamız gerektiğine yürekten inanıyor ve bunu sonuna kadar destekleyen bir okuldan mezun bir birey olarak da gururla dünyada elimden geldiğince temsil ediyorum. Kızlarımızın STEM (science, technology, engineering, maths) alanında eğitilmeleri için olanaklarımızı seferber etmeli, bu durumun ülkemizin gelişimi, üst medeniyet seviyesindeki ülkeler arasında yer alabilmesi için çok gerekli olduğunu unutmamalıyız. Genel olarak tüm öğrenci arkadaşlarıma son mesajım ise, merak etmekten, araştırmaktan, öğrenmekten vazgeçmeyin ve tutkularınızın peşinden gidip keyif aldığınız işleri yapın. Ve her ne yaparsanız yapın en iyisi olmayı hedefleyin. Yeni yüzyılın bizlere çok ihtiyacı var!