YETİŞKİNDE DUYGU REGÜLASYONU (AYARLAMASI) NEDİR?
Duygu regülasyonu kısaca, duyguyu bedende tanıyıp o duyguyu sahiplenmektir.
Duygu regülasyonu, genel tanımı itibariyle kişinin yaşamsal hedeflerine ulaşmak için, içsel ve dışsal uyaranlar sonucu oluşan duygularını gözleyebilmesi, düzenleyebilmesi ve değiştirebilmesidir.
Duygularınızı tanıyor musunuz, hangi duyguyu yaşadığınızda nasıl davrandığınızın farkında mısınız? Kendinizi sakinleştirme beceriniz nasıldır? Kriz anlarınızda kendinize bir dur diyebiliyor musunuz? Buradaki dur işte duygu regülasyonudur.Yaşadığınız olayı daha net değerlendirebildiğiniz ve ihtiyacınızı daha net görebildiğiniz aşamaya gelmenizi sağlar.
Regülasyon basit olarak fizyolojik/biyolojik süreçlerin düzenlenmesi sonucunda, davranışsal çıktıların çevresel ihtiyaçlara uygun olması anlamına gelir.. Bebek anne karnında iken fizyolojik uyumu annenin sistemi sağlarken, bebek doğduktan sonra bunu kendi sistemi ile yapar. Çünkü bedenimizin ihtiyaçları duygu regülasyonumuzu olumsuz etkiler. Örneğin, uykusuzken veya açken öfkeli ve tahammülsüz olabiliriz. Başka bir zamanda tolere edebileceğimiz durumları edemeyiz.
1. Önce duygunuzu fark edin ve kabul edin. İçinizde bu duyguya yer açın.
“Evet bu durum beni öfkelendirdi, hayal kırıklığına uğradım.”
2. Sakin kalın ve bekleyin, unutmayın her durum geçicidir. Ya duygunuz değişir ya durum değişir.
3. Ağlamaya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız ağlayın. Duygular bastırdıkça başka bir zamanda başka bir şekilde ortaya çıkmanın bir yolunu bulur.
4. Unutmayın duygu regülasyonunuzu nasıl sağlayacağınızı öğrenebilirsiniz.
5. Sakinleştikten sonra bu duygu nerenize temas etti, neden bu durum sizi bu kadar hırpaladı, daha önce bu duyguyu hissettiğiniz yerler neler ? Bir düşünün.
6. Hangi ihtiyacınızdan ötürü o duygu içinde ve o ihtiyacı nasıl giderebileceğinize bakın.