Flört İlişkilerinde Psikolojik Şiddet
Flört ilişkilerinde en yaygın deneyimlenen şiddet türü, psikolojik şiddettir. Romantik ilişkilerimizde yaşadığımız psikolojik şiddet, üzerimizde çeşitli etkiler bırakabilir. Mesela, suçlu, çaresiz ve yalnız hissedebiliriz, utanç duyabiliriz, korkabiliriz, güven hissimiz zedelenebilir.
Flört ilişkilerinde psikolojik şiddet bu denli yaygınken, bu şiddet türünü tanımak, belirtilerini fark etmek, adını koymak şiddetle mücadelede önemli bir ilk adım. Bu nedenle, bu yazıda psikolojik şiddet ile ilgili bazı tanımları sizin için derledik. Siz de kendi flört ilişkinizi değerlendirerek, ilişkinizi daha sağlıklı ve güvenli bir hale getirmek isterseniz gerekli desteği alabilirsiniz.
Psikolojik şiddeti nasıl tanımlarız?
Psikolojik şiddet, partnerinizin sizde korku uyandıracak, kendinize olan güveninizi ve saygınızı zedeleyecek şekilde davranmasıdır. Psikolojik şiddet, duygusal veya sözlü olarak uygulanabilir. Partnerinizin psikolojik şiddet içeren tutum ve davranışları, üzerinizde üstünlük veya egemenlik kurma, sizi kontrol altına alma ve cezalandırma isteğinden kaynaklanabilir.
Psikolojik şiddeti nasıl tanırız?
Psikolojik şiddet eğilimi olan partneri tanıyabilmeniz için aşağıda bazı özellikleri sıraladık. Aşağıdaki ipuçlarına bakarak kendi flört ilişkinizi psikolojik şiddet bakımından değerlendirebilirsiniz.
· Partnerini sizi sürekli eleştirmek veya suçlamak
· Partnerine karşı aşırı kıskanç ve sahiplenici davranmak
· Partnerinin bireysel alanına saygı duymamak
· Partnerini ailesinden, arkadaşlarından ve sosyal çevresinden uzaklaştırarak yalnızlaştırmak
· Partnerinin giyimine, makyajına, saç tarzına karışmak ve kontrol etmek
· Baş başayken veya başkalarının yanında partnerini aşağılamak ve küçük düşürmek
· Partneri hakkında dedikodular çıkarmak
· Partnerini silahlı veya silahsız şekilde partnerine, ailesine, evcil hayvanlarına, eşyalarına zarar vermekle tehdit etmek
· Partnerini sadakatsizlikle suçlamak veya partnerini aldatmak ve bunun sorumlusu olarak onu suçlamak
· Partnerine “gaslighting” uygulamak (partnerini anlamıyormuş gibi yapıp dinlemeyi reddetmek, gerçeklerin veya olayların onun hatırladığı şekilde olmadığını iddia etmek, partnerinin ihtiyaçlarını ve duygularını önemsizleştirmek)
· İlişkiyi sürdürmek için partnerini kendine zarar vermekle tehdit etmek
· Partnerinin kişisel bilgilerini (cinsel yönelim gibi) başkalarıyla paylaşmakla tehdit etmek
Partneriniz veya siz bu listedeki bir veya daha fazla maddede belirtildiği şekilde davranıyorsanız, psikolojik şiddet içeren bir flört ilişkisindesiniz demektir.
Psikolojik şiddete uğradığımı fark edersem, ne yapmalıyım?
Partneriniz size psikolojik şiddet uygulayarak ilişkide gücü ve kontrolü elde etmeye ve sürdürmeye çalışır. Partnerinizin psikolojik şiddet içeren davranışlarını görmezden gelmeyin. Unutmayın ki psikolojik şiddet, diğer şiddet türlerinin habercisi olabilir.
· Partneriniz tarafından psikolojik şiddete uğradığınızı düşünüyorsanız, bunu güvendiğiniz, sizi anlayacağına ve yargılamayacağına inandığınız biriyle paylaşabilirsiniz. Deneyimleriniz hakkında konuşmak, size destek olacak biri tarafından anlaşılmak ve duyulmak size iyi gelebilir. Bu kişi yakın bir arkadaşınız, bir aile üyeniz veya bir psikolog olabilir.
· İlişkinizde güvende hissetmek en temel hakkınız. Bu hakkınızı kendinize hatırlatın. İlişkinizde kurallarınızı koyun ve sınırlarınızı koruyun. Kendinizi korumaktan ve savunmaktan vazgeçmeyin.
· Kendinizi suçlamayın. Şiddete maruz kalmak sizin suçunuz değil. Partnerinizin size şiddet uygulamasının haklı bir bahanesi olamaz.
· Herhangi bir nedenle, istediğiniz zaman ilişkiyi sonlandırma hakkınız vardır. Partneriniz size şiddet uyguluyorsa, güvenli ve kapsamlı bir güvenlik planı oluşturduktan sonra partnerinizden ayrılın. Güvenlik planı sayesinde partnerinizin size uygulayabileceği zararı en aza indirebilirsiniz. Bu planda, kendinizi tehlikede hissettiğiniz zaman ne yapacağınızı, kendinizi daha iyi ve güvende hissetmek için atabileceğiniz adımları belirleyin. Partnerinize, ilişkiyi sonlandırma isteğinizi kamusal alanda, yalnız olmayacağınız bir yerde veya telefon gibi iletişim araçları üzerinden söylerseniz zarar görme ihtimaliniz daha düşüktür. Ayrılma kararınızı partnerinize kesin ve net bir şekilde söyleyin. Partneriniz ayrılık sonrası sizinle iletişime geçmeye çalışırsa görüşmeyi reddedebilirsiniz.
· Size destek olabilecek örgütlerle iletişime geçin. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Spod, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, bulunduğunuz ildeki Kadın Örgütleri ve ŞÖNİM’lere, polis, jandarma ve Alo 183 Danışma Hattına başvurabilirsiniz.
Psikolojik şiddet uyguladığımı fark edersem, ne yapmalıyım?
· Psikolojik şiddet uyguladığınızı fark etmek ilk adımdır. Davranışlarınızı gözlemleyin, düşünün, davranışlarınız neden kaynaklanıyor? Şiddet içeren davranışlarınızın temelinde ataerkil toplum düzeninin neden olduğu ve beslediği toplumsal cinsiyet eşitsizliği inancı, cinsiyetiniz nedeniyle kendinizi üstün görmeniz; ilişkide baskınlık ve egemenlik kurma, partnerinizi kontrol altına alma, güç gösterme, öfke çıkarma istekleriniz gibi sebepler yatıyor olabilir.
· Psikolojik şiddet içeren tutum ve davranışlarınızın sorumluluğunu alın. Unutmayın, şiddeti durdurmak sizin sorumluluğunuz. Şiddet içeren davranışlarınızı değiştirmek için araştırma yapın, bu konuda bilinçlenin.
· Partnerinize şiddet uyguluyorsanız, tutum ve davranışlarınızı değiştirmek, daha sağlıklı ve eşitlikçi ilişkiler kurabilmek için bir uzmandan destek alın.