Ana içeriğe atla

Üniversite Yaşamına Uyum

     Artık lise hayatından üniversite yaşantısına geçiş dönemindesiniz. Her geçiş dönemi gibi bu dönemde de heyecan hissedebileceğiniz gibi aynı zamanda kaygı hissedebilirsiniz. Zaman zaman bu dönem zorlu olabilir. Biliyoruz ki her şey çok yeni, arkadaşlıklar, ders programları, hayatın akışı ve sorumluluk alma vb. Bu gibi durumlar sizlerin akademik ve kişisel gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda stres hissini de beraberinde getirebilir. Üniversite yaşamına uyum sağlarken yalnız değilsiniz ve bu değişimi hisseden yalnızca siz değilsiniz. 

     Bu değişen durumlara kimi öğrencimiz için daha hızlı olurken kimi öğrencimiz için daha yavaş ilerleyebilir. Üniversitede kendi seçtiğiniz bir bölümde okuyor olmanız ve bu bölümden memnun olmanız, üniversiteye gelmeden önce olan beklentileriniz ile geldikten sonra ki beklentileriniz birbirine denk olması sizlerin üniversite yaşamına uyumunuzu hızlandırabilir. 
     Ancak alınan fazla sorumluluklar, ders yoğunluğu, karar verme, aileden ve tanıdığınız şehirden / kişilerden uzakta olmak üniversite yaşamına uyum sürecinizi zaman zaman olumsuz etkileyebilir.

     Unutmayın ki herkesin yeni bir duruma uyum sağlama biçimi - süresi ve bu durumla baş etme yöntemleri değişiklik gösterir. Uyum sağlama sürecinde fiziksel ve duygusal değişimler gözlemlenebilir. Bu değişimler; baş dönmesi, mide problemleri, ellerin fazla terlemesi, düzensiz nefes alıp verme, uykusuzluk, ani ve/veya sık ağlama, duygusal dalgalanma ve odaklanma problemleri gibi kendini gösterebilir. 
     

     Bu geçiş dönemini daha sağlıklı veya daha kolay geçirebilmeniz için sizlere birkaç önerimiz var:
•    İlgi alanınıza uygun olduğunuz kulüplerimize ve onların etkinliklerine katılın
•    Boş zamanınızda kampüsümüzü gezin ve keşfedin
•    Kendinize bir rutin oluşturun
•    Zamana bırakın – her şeyi adım adım deneyimlemeye çalışın
•    Soru sorun – üst dönemden olan akran danışmanlarına, hocalarınıza ve yetkililere merak ettiklerinizi sorun